Verschillen tussen de heftruck en reachtruck

Wij vinden het van belang u te informeren over de verschillen tussen een hef- en een reachtruck. Een reachtruck is afgeleid van een heftruck en is ontwikkeld om in smalle magazijngangen en nauwe ruimtes te werken. Hij is niet bedoeld voor het laden en lossen van vrachtwagens.

Het verschil met de heftruck is dat de reachtruckbestuurder dwars op de rijrichting zit, de besturing anders werkt en de hefmast, vaak uitgevoerd met extra hefhoogte, in- en uit kan ‘reachen’. Een reachtruckchauffeur kan meestal ook op een heftruck rijden, een heftruckchauffeur daarentegen niet zomaar op een reachtruck.

De theorie van de reachtruckcursus is in grote lijnen hetzelfde als de theorie van de heftruck, maar de praktijk is geheel anders.

Opleidingsprogramma reachtruck

De duur van de opleiding is afhankelijk van kennis en vaardigheden van de werknemer. Een reachtruck besturen wordt vaak als pittiger ervaren in vergelijking met een heftruck. In overleg stemmen wij de opleiding op maat af.

Voor een werknemer met globaal gezien 200 uur recente rijervaring is een tweedaagse cursus een optie. Een hercertificeringscursus reachtruck duurt één dag. De opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkcomponent, welke beiden worden afgesloten met een examen of toets (toets is alleen van toepassing bij een veiligheidstraining). Een voorlees of een mondeling examen is mogelijk indien vooraf aangevraagd.

Resultaat

Na een positief afgelegd examen komt de kandidaat in aanmerking voor een certificaat. Na een positief afgelegde toetsvorm komt de kandidaat in aanmerking voor een verklaring. (Dit is van toepassing bij een cursus “Veilig werken met de reachtruck”).

Voor meer informatie over opleidingsmogelijkheden, cursusinhoud of een prijsindicatie, neem dan contact met ons op.

Contact